Friends

Links naar varende vrienden onderweg:

http://antaresopreis.blogspot.com 

http://www.sy-deverleiding.com/ 

https://sytisento.wordpress.com/ 

http://www.kulkuri.nl/ 

 

De links hiernaast zijn van vier Nederlandse boten die we meer recent hebben leren kennen. De boot Antares kenden we al vanaf 2005, toen Astrid en Jasper met deze boot aan hun wereldreis begonnen. Nu is de Antares het trorse eigendom van Walewijn en Hedda, die met hun zoontje een rondje Atlantic aan het doen zijn. Net als de Antares, lagen Joce en Ron van De Verleiding op de Surinamerivier, waar wij hen in mei 2015 ontmoetten.

Agnes en Bas van de Ti Sento en Liesbeth en Hans van de Kulkuri ontmoetten we in Prickly Bay, Grenada. Agnes en Bas beginnen aan hun reis voor onbepaalde tijd en hebben dezelfde plannen als wij destijds hadden (i.c. bezoeken oostkust van Amerika en dan door het Panamakanaal de Pacific op). De Kulkuri doet het wat rustiger aan en genieten van het mooie Caribische gebied.

Mieke en Rob zijn met hun Najad 370 in 2006 uit Nederland vertrokken, met onbekende bestemming en onbepaalde duur. We hebben hen voor het eerst ontmoet op de Roques eilanden voor de kust van Venezuela en zijn bijna tegelijk door het Panamakanaal gegaan. Over de Pacific, Tonga, Fiji, Nieuw Zeeland, Australië, Indonesie, Maleisie en Thailand, steeds kwamen we elkaar weer tegen en varen vaak een stuk samen op. In het voorjaar van 2013 kreeg Mieke pancreaskanker, waaraan zij in april van dat jaar is overleden.
Rob heeft daarna een zeilvriendin gevonden, Julia, waar hij sinds 2014 mee onderweg is. Momenteel (sept. 2015) zijn ze op Reunion in de Indische Oceaan. Op weg naar Zuid Afrika. 
Anneke en Dirk van de Belgische Narid ontmoeten we in 2010 in Noumea. Hun Jeanneau Sun Fast 39 en onze Kind of Blue zijn aardig aan elkaar gewaagd. We "racen" wat af en hebben nog plezier onderweg ook! In 2014 scheiden onze wegen als wij zuid uitgaan, de Indische Oceaan over om naar Zuid Afrika te varen. De Narid is begin 2015 via de Rode Zee naar de Middellandse Zee gevaren, waar zij nu genieten van Ouzo en het mooie Griekenland. 
www.sy-gemini.nl  In Raiatea (Frans Polynesie) lopen we een werf op en zien daar een Nederlandse Koopmans 46 staan. Een praatje is gauw gemaakt, een borrel bij ons aan boord, en zo leren we Frans kennen. Frans zeilt bij voorkeur solo, maar ook af en toe met dochter Kimberley en voor de grotere oversteken neemt hij graag crew mee. In de loop van de jaren daarna worden we echte zeilvrienden. In 2015 is Frans samen met zijn broer Robert thuisgevaren. Thuis, naar Rotterdam dan. De Gemini is te koop.
www.zeilenmetpim.blogspot.nl  Jose en Hans ontmoetten we in Tonga in 2009. Jose schrijft erg leuke stukjes, hoewel het niet altijd feest is op de Pim. Zo krijgt Hans het in Vanuatu aan zijn hart en moet geopereerd worden. Ze besluiten dat in Manilla (Phillipijnen) te laten doen, varen er zelf naar toe, Hans krijgt 4 bypasses aangemeten, en na deze open hartoperatie vaart de Pim in mei 2010 met een "nieuwe" Hans richting Thailand. Daar hebben ze het vreselijk naar hun zin. Zij varen nog steeds in de contreien Thailand / Malaysia rond. 
www.secondlady.nl  Peter en Danielle kennen we al jaren, ooit hebben we elkaar ontmoet op de Solent. En, zoals wij, hadden zij ook vertrekplannen. Het duurt bij hen een paar jaar langer, maar in mei 2009 vertrekken ook zij. Een jaar later zijn ze in Gibraltar. Plannen om via het Suez kanaal naar de Indische Oceaan te varen worden doorkruist door de onrust en piraterij. Bovendien kampen ze met gezondheidsproblemen. De omgeving van Turkije en Griekenland bevalt hen voorlopig prima! 
onzedrifter.blogspot.nl Coby en Arnold van de Drifter zijn al een tijdje langer dan wij onderweg. We ontmoeten elkaar in Colon en gaan in dezelfde tijd door het Panamakanaal. Eind 2009 treffen we elkaar weer in Nieuw Zeeland. Ze verblijven lange tijd in Christchurch en maken daar het een en ander mee. Zij varen inmiddels rond in de buurt van Fiji. 
www.happymonster.nl  Hans en Dory, vertrokken in 2005, hebben we ontmoet op de Kaap Verden. Zij zijn een tijdje in Suriname geweest, waarna ze een jaar voor ons de passage over de Pacific hebben gedaan. Na 1,5 jaar in Nieuw Zeeland, waar ze ook gewerkt hebben om de scheepskas bij te vullen, vertrekken we in mei 2010 bijna tegelijk naar nieuwe oorden. Ze worden een beetje verliefd op Fiji en kopen daar zelfs een lapje grond om te zijner tijd een huisje op te bouwen. Maar voorlopig hebben ze het nog veel te druk met reizen. 
www.dana-felicia.dk
"Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbour. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover." - Mark Twain
Zo begint de website van Sven Aaen. Hij vaart met zijn prachtige 64-voet Dana Felicia met wisselende bemanning. Of eigenlijk vooral bevrouwing. We hebben elkaar in 2006 in de Carieb ontmoet en nemen afscheid in Sydney, Australie. Hij is terug de Pacific overgevaren en is nu weer in de buurt van Panama. Zijn plan voor 2013 is om langs de westkust van Zuid Amerika richting Patagonie te varen en daarna naar Antarctica. Rob (van de Stamper) vaart dit traject met hem mee.  
Gypsy Blues Rene en Cheryl, een Nederlands/Canadees stel, hebben we in 2006 in de Carieb ontmoet. Zij zijn een paar jaar in de Carieb gebleven en hebben op diverse plekken gewerkt. In 2011 hebben ze dan toch de stap genomen de Pacific op te gaan, waar ze genieten met volle teugen!
   

 

Links naar vrienden, die ergens, al dan niet tijdelijk, hun anker hebben laten vallen:

www.vagebond.net
Website van Helga en Rene Spit, die met hun Vagebond (Koopmans 37) een drie jaar durende reis hebben gemaakt. Middellandse Zee, Caribisch Gebied, Canada en Noord Amerika, weer Caribisch Gebied en dan terug de oceaan over naar Nederland. Met hen worden we vaste maatjes. De website loopt van vertrek in 2004 tot terugkomst in Nederland in 2007. Begin 2010 hebben zij de Vagebond aan een nieuwe eigenaar verkocht, die er weer een grote reis mee wil gaan maken.
www.mama-cocha.nl  Maria en Pieter zijn in 2006 met hun prachtige Concord 47 vertrokken voor een rondje om de wereld. De Pacific zijn we gelijktijdig overgestoken. Voorjaar 2009 scheiden onze wegen zich in Nieuw Zeeland. Wij blijven nog een tijdje in de Pacific en zij gaan door naar Australië en Indonesië. In oktober 2009 zijn ze in Malaysia en gaan naar Thailand. Daarna in konvooi door het piratengebied bij Somalië, dan Rode Zee, Suezkanaal waarna ze in april 2010 op Kreta belanden. Zijn inmiddels ook weer terug in Nederland en op zoek naar een nieuwe eigenaar voor de Mama-Cocha.
www.everyoneweb.com/senang Jean-Pierre, Vara, Bob en Luc ontmoeten wij op Tonga in 2009. Zij zijn met hun standaard Bavaria vanuit Nederland vertrokken in 2008 en willen in pakweg 3 jaar de wereld rond. Ze maken een langere stop in Jakarta om daar familie te bezoeken. In 2010 hebben ze een angstige doorvaart door het door Somalische piraten geregeerde gebied op de Indische oceaan. Ze belanden veilig en wel in de Middellandse Zee, waarna ze ook de terugreis naar Nederland aanvangen. De Senang is inmiddels verkocht en zeilt nu in Finland rond.
dirmadekker.wordpress.com/ Martin en Dirma varen met hun aluminium Koopmans "Dingo" rond de wereld. Vertrokken in 2006 met hun tweejarige zoontje Boaz. Onderweg komt er nog een tweeling bij, Joel en Daniel. Wij leren de Dingo kennen in 2009, in Nieuw Zeeland, waar we samen muziek maken en een heel enkele keer op de kleintjes passen zodat papa en mama ook nog aan elkaar toekomen. Ook zij zijn in 2010 door het Suez kanaal naar de Middellandse Zee gevaren en de stress meegemaakt van het varen door het piratengebied. Hun verslag daarover spreekt boekdelen. Hoewel ze nog volop genieten van het varen met de jongens in de Nederlandse wateren, is ook de Dingo te koop. Alhoewel?
www.schorpioenopreis.nl Wouter en Saskia nemen in 2005 een jaar onbetaald verlof om met hun 31-ft klassiek jacht Schorpioen een rondje Atlantic te varen, en doen en passant ook nog even mee met de Antigua Classic Yacht Regatta. Zijn in augustus 2006 weer thuis. De klassieke, houten, Schorpioen is inmiddels verkocht en het volgende -aluminium- schip aangeschaft. In 2011 zijn ze voor een tweede "rondje Atlantic" vertrokken. Zijn nu weer aan het werk en tellen de drie jaar tot hun volgende vertrek al weer af. 
www.syhokuspokus.se  Mats en Ulla met de Hokus Pokus behoren sinds de oversteek van de Pacific ook tot ons kringetje van zeilerskennissen. In 2012 zijn zij de Indische en Atalntische Oceaan overgesteken, en in 2013 weer terug in de thuishaven in Zweden. Dan zijn ze sinds 2004 onderweg geweest. De website is in het Zweeds. 
   

 

Watersportverenigingen waar we lid van zijn

Jachthaven Oranjeplaat, onze thuishaven voordat we vertrokken. De leukste club van Zeeland! Met ongeveer 360 ligplaatsen en bijna 600 leden. Zeer actieve leden op het gebied van wedstrijdzeilen, maar tegelijk heel gemoedelijk. Het gaat om het meedoen maar natuurlijk ook om de winst! Maar ook: mosselavond, dansen, zingen, samen feesten tot diep in de nacht..... En iedere keer als we terug zijn in Nederland, voelen we ons na een bezoekje aan "Erremuje" weer helemaal thuis! 
Vereniging voor Watertoerisme De Schelde in Vlissingen. Onze andere thuishaven, waar we de laatste jaren voor ons vertrek een winterligplaats hadden. Aangezien we in Vlissingen wonen en de jachthaven vlakbij is, wel zo gemakkelijk! Bovendien veel loodsen en ervaren ver-weg-vaarders als lid. 
Van de Ocean Cruising Club, die zetelt in Londen, zijn we in het voorjaar van 2012 lid geworden. Van deze club kan je alleen lid worden als je tenminste één oceaan overgestoken bent - of eigenlijk meer precies, als je minimaal 1000 NM op zee gevaren hebt zonder een haven aan te doen, in een boot van kleiner dan pakweg 65 ft. Bovendien moet er minimaal 1 lid zijn die jouw lidmaatschapsverzoek ondersteunt. In de meeste grote zeehavens zijn er Port Officers, die, als je je Flying Fish vlaggetje hijst, je benaderen en je met raad en daad terzijde te staan en wegwijs te maken. De club is in 1953 opgericht in Lymington en heeft een roemruchte geschiedenis. Op dit moment zijn er ongeveer 1800 leden uit 50 landen lid van.

 

Familie

Roel, de broer van Anita, is in 2006 zijn eigen bedrijf gestart: Bouw Advies Vlissingen. Met zijn meer dan 20 jaar ervaring in de bouwwereld stelt hij zijn kennis ter beschikking aan particulieren en bedrijven die een (ver)bouw(ing) gaan doen.
  Jet, zus van Anita, is nogal goed in het schrijven. Naast dat ze moeder, lerares aan een MBO-college, zeilster en een heleboel meer is. In 2012 is er een boekje van haar uitgegeven: Kuipvoer (nog te bestellen). Haar colums zijn zo goed dat ze sinds het voorjaar van 2013 maandelijks in de Zeilen staan.
   

 

Sponsors

Na acht jaar onderweg geeft onze website steeds meer kleine en grotere problemen. De techniek heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan, we zijn al ettelijke "internet explorers" verder, Windows is al aan versie 8 toe, tablets waren er in het begin al helemaal niet. Dan is er in de programmeertaal ook wel het een en ander aan ontwikkeling geweest. Kortom: de website was aan vernieuwing toe. C-Services Holland BV heeft de update van de website, eigenlijk het opnieuw bouwen, voor hun rekening genomen. Jongens, geweldig gedaan, dank daarvoor! 
Mecano BV heeft onze oorspronkelijke website gebouwd en is nu de host van onze vernieuwde website. Jan-Willem, geweldig hoor, hoe je ons de afgelopen jaren hebt ondersteund en het ook wil blijven doen! 
Het is een prettig idee dat de financiële zaken van de "pensioen-BV" goed geregeld zijn als je op reis bent. Frans Zwemer en Coen Mijnsbergen van AAR in Serooskerke houden een oogje in het zeil. Zodat wij op koers kunnen blijven.